Frumuseţea a reprezentat un criteriu etern de-a lungul timpului în caracterizarea femeii. Cum arăta femeia în perioada interbelică? Era elegantă, foarte elegantă, fină, părul era perfect aranjat, iar când se plictisea mergea la cumpărături, la coafor sau la croitoreasă. Portretul femeii acelui timp poate fi recompus din imagini care ne-au rămas din filme, cărţi sau din fotografii sepia. Femeile se emancipează şi încep să fumeze, să aibă propriul automobil, pe care îl conduc singure, poartă fuste scurte, pantofi cu toc şi poşetă.
La începutul anilor 1920, dragostea şi bunacuviinţă erau direct proporţionale, dacă politeţea era în suferinţă, amorul devenea îndoielnic. Doamnele au început să ţină cont de felul în care erau sărutate, de culoarea florilor pe care le primeau şi de felul în care erau salutate de domni.
Dar cum arăta oare o zi din viaţa acelei femei? Aflăm din cartea "Întoarcere la Bucureştiul interbelic" a Ioanei Pavelescu: "Ea nu stă la cafenea, nu citeşte şi nu discută gazeta, nu vizitează reprezentanţele de automobile, în schimb, merge mai des la cumpărături, de la La Fayette până la magazinul de delicatese Dragomir Niculescu, unde se găseşte tot ce e nevoie pentru un jour, de la bomboane la ceaiuri sau şampanie St. Marceaux, încearcă pălării la modistă şi petrece ore bune în compania croitoresei, confidentă şi sfătuitoare de încredere. Coaforul cere timp, vizite bisăptămânale (coafat în cea dintâi, pieptănat după câteva zile), la fel prietenele cu care se discută tot ce ţine de Bucureştiul monden".
File de somon cu sos de struguri
Ingrediente: 230 g file de somon, 200 ml supă de peşte, 30 g făină, 10 boabe struguri albi şi negri, 30 g broccoli, 30 g ardei gras roşu, 50 g cartofi, 30 g ţelină, 30 g morcov, 30 g unt, sare, piper.
Preparare: Se frige somonul pe grătar, se căleşte făina în puţin unt, se adaugă treptat supă de peşte şi se lasă să fiarbă timp de 3-4 minute. Se condimentează cu sare şi piper, se aleg boabe de struguri albi şi negri şi se adaugă la final în sos. Separat, cartoful, ardeiul, morcovul, ţelina şi broccoli se sotează în unt.
Salata târgoveţilor
Ingrediente: 200 g cartofi, o jumătate de ceapă roşie, 30 g morcov, 130 g macrou, sare, piper, salată verde, pătrunjel, tarhon.
Preparare: Salata verde se spală, se rupe şi se pune într-un castron. Cartofii se fierb în coajă, se taie şi se adaugă în salată. Ceapa se toacă, morcovul se dă pe răzătoare şi se pun în castron. Macroul afumat se amestecă cu legumele, apoi se adaugă pătrunjelul şi tarhonul. Se asezonează cu oţet de mere şi condimente.
Pui cu fructe de mare
Ingrediente: 150 g piept de pui, 80 g fructe de mare, 30 g ceapă roşie, 30 g ardei gras, 20 ml soia, 40 ml vin alb, sare şi piper după gust.
Preparare: Într-o tigaie se prăjeşte uşor pieptul de pui. Se adaugă ardeiul colorat şi ceapa roşie tocată fin. După câteva minute se adaugă fructele de mare şi sosul soia. Se lasă la la fiert până când legumele devin aldente. Se condimentează cu sare şi piper.
File de porc haiducesc
Ingrediente: 220 g file de porc, 70 g miezuri de seminţe, o jumătate de ardei iute, 70 g unt, 10 g pesmet, 3 g boia dulce, sare, piper, ceapă murată în vin roşu.
Preparare: Fileul de porc se întinde şi se condimentează cu sare, piper şi boia dulce. Seminţele de floarea-soarelui se prăjesc puţin, se adaugă untul, ardeiul iute şi, treptat, pesmetul. Se pune această umplutură pe fileul de porc şi se împachetează. Se prăjeşte în ulei. Când este aproape gata se adaugă vin şi se lasă la fiert. Cepele se fierb în vin roşu, oţet de mere, oţet balsamic, praz şi scorţişoară. Se serveşte fileul de porc stropit cu sos şi garnitură de ceapă murată în vin.
Prăjitură Rossetya
Ingrediente: 50 g alune de pădure, 50 ml ulei de măsline, 2 g praf de copt, un ou, 100 g portocale, 10 ml esenţă de portocale, 1 g şofran, 13 g griş, 5 g zahăr, 100 g iaurt.
Preparare: Se amestecă ouăle împreună cu uleiul de măsline, se adaugă zahărul, grişul şi alunele de pădure. Se bat bine ingredientele, se adaugă coaja rasă de lămâie şi praful de copt. Se pune în tavă la copt şi se ţine în cuptor 30 minute. Se serveşte cu iaurt şi sos de portocale.
Meniu propus şi realizat de Mihai Stavarache, bucătar-şef la Restaurantul Rossetya, Bucureşti
Articol semnat de Maria Belu-Burtea
In Jurnalul National, Jurnalul de bucatarie din 4 martie 2009
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu