duminică, 15 martie 2009

Rafinată şi discretă

Haute-couture reprezintă superlativul luxului, al eleganţei, al talentului, al rafinamentului, al exclusivităţii. Acest stil a devenit cunoscut la sfârşitul secolului al XVII-lea în lumea burgheziei.
Ireală pentru cei din jurul său, cu o eleganţă imperială, femeia haute-couture este plină de farmec şi graţie, emană un stil unic, net superior faţă de tot ceea ce ţine de cotidian sau formalităţi. Independentă, ultrafeminină şi perfecţionistă, femeia haut-couture înnobilează fiecare detaliu, începând de la gesturi graţioase, până la bijuterii şi parfumuri foarte scumpe. Ea este mereu luminoasă, fără nici un accent teatral, cu un ten porţelanat, odihnit ca după un somn adânc, cu vise dulci. Pretenţioasă, cu un temperament dinamic, nu va intra în orice restaurant. Va alege un local de lux, iar din meniu, noi îi propunem unul din preparatele din această pagină.

Piept de raţă cu sos de smochine
Ingrediente: 100 g piept de raţă, 30 g ficat de gâscă, o jumătate de smochină proaspătă, sos de smochine, un fir de cimbru, piure de cartofi, trei feluri de ciuperci.
Preparare: Ciupercile se taie foarte mărunt, se sotează cu sare şi piper. Pieptul de raţă se sotează, apoi se introduce în cuptor. Se taie evantai. Se sotează şi ficatul de gâscă şi se taie evantai. Într-o formă cilindrică se pun ciupercile până la jumătate, apoi piureul. Se scoate forma. Se decorează cu alune de pădure şi frunze de cimbru. Pe farfurie se aşază întâi pieptul de raţă şi deasupra ficatul de gâscă. Se ornează cu sos de smochine.

Parfait de ficat pe pat de brioşă
Ficatul de gâscă se marinează în amaretto, lapte, sare şi şampanie.
Se lasă cinci-şase ore. Se strecoară, se aşază pe o tavă şi se introduce în cuptorul încins 55 de minute. Se scoate şi se lasă opt ore în frigider. Cu ajutorul unui blender, pateul se face mousse. Brioşa (aluat de cozonac) se introduce câteva minute în cuptor, până se face toast. Pateul se pune pe brioşă cu ajutorul unui şpriţ. Se decorează cu căpşune, trufe şi frunze de salată.

Duet de peşte
Ingrediente: 150 g file de peşte pe care englezii îl numesc sol, două bucăţi de languste, patru măsline negre, cinci bucăţi de sparanghel proaspăt, cinci-şase bucăţi de migdale descojite, două frunze de busuioc, o lingură de ulei de măsline, un sfert de roşie decojită
Preparare: Se curăţă sparanghelul, se fierbe în apă cu sare un minut, apoi se pune în apă cu gheaţă pentru păstrarea culorii. Se face un sos din ulei de măsline, busuioc tocat, sare, piper negru zdrobit şi două măsline tăiate rondele. Se sotează peştele foarte puţin în tigaia de teflon. Se curăţă langustele şi se sotează în altă tigaie. Se aşază pe farfurie sparanghelul, peştele, langustele şi deasupra se toarnă sosul. Se ornează cu migdalele descojite, prăjite în cuptor.

Platou extravagant

Piept de raţă pe pat de papaya
Ingrediente: o felie de papaya, 40 g piept de raţă, o linguriţă de ulei de măsline, vin roşu, cimbru, o portocală
Preparare: Se face o marinată din vin roşu, cimbru, suc de portocală, ulei de măsline. Se pune în această marinată pieptul de raţă şi se lasă 3-4 ore. Carnea se scoate, se sotează în ulei de măsline şi se introduce în cuptor. Apoi se taie felii foarte subţiri. Se aşază pe felia de papaya, tăiată în formă de barcă.

Sibas marinat
Ingrediente: 25 g sibas, coajă de portocală, două boabe de coriandru, sare, mărar, piper negru zdrobit, o lingură ulei de măsline
Preparare: Se face o marinată din toate ingredientele şi se lasă sibasul să stea în aceasta 24 de ore. Peştele se taie felii şi se aşază ca un trandafir. Se decorează cu icre de manciuria.

Carpaccio de vită
Ingrediente: patru carpaccio de vită, 20 g brânză parmezan, o frunză de busuioc, piper negru zdrobit, ulei de măsline.
Preparare: Brânza se rade, frunza de busuioc se taie foarte fin, se adaugă puţin ulei de măsline şi piper negru măcinat şi se amestecă împreună cu carpaccio de vită. Din compoziţie se fac două biluţe. Se decorează cu frunze de pătrunjel.

Stridie
Ingrediente: o stridie, 30 g fenel, 10 g brânză brie, sare, piper, ulei de măsline, lămâie
Preparare: Fenelul se taie julien. Se amestecă bine cu brânza, sarea, piperul, uleiul şi puţină zeamă de lămâie. Se prăjeşte carnea de stridie în tempura (apă, făină şi ou) şi se amestecă în această salată. Cu această compoziţie se umple carcasa de stridie.

Medalion din ficat de gâscă pe pat de căpşune
Ingrediente: o jumătate de căpşună, 20 g ficat de gâscă. Se sotează ficatul în unt, sare şi piper. Se lasă la rece două-trei ore. Se taie medalion patru bucăţi şi se aşază peste căpşună.

Salată de homar
Ingrediente: trei feluri de salată creaţă, 35 g homar, sare, piper negru zdrobit, 10 g rădăcină de ţelină, şofran, ulei de măsline, vin alb
Preparare: Homarul se fierbe. Ţelina se taie în cubuleţe. Se fierbe cu vin alb şi puţin şofran. Se adaugă uleiul şi piperul. Salata, ţelina şi homarul se pun într-o formă de cilindru, alternativ, apoi se ia forma.

Meniu propus si realizat de Joseph Hadad, executive-chef la Casa Vernescu, din Bucuresti

Articol semnat de Carmen Dragan
In Jurnalul National, Jurnalul de bucatarie din 4 martie 2009

Niciun comentariu: